nederlands   english
Culterra - organische meststoffen
organische meststoffen voor consumenten
organische meststoffen voor professionals
het bedrijf culterra

 

Elke maand verzorgt Liesbeth Pilon voor Culterra een rubriek met wetenswaardigheden en tips over meststoffen en bemesting. Liesbeth Pilon is groenauteur en eigenaar van tuinboeken- bibliotheek De Boekentuin BV en mede-eigenaar en auteur van Groenkalender BV, dat onderhoudsplannen voor tuinen verzorgt, zowel in boekvorm als via internet.

BEUK OF HAAGBEUK?

TWEE VERSCHILLENDE BOMEN, TWEE VERSCHILLENDE HAGEN

 

De spraakverwarring die steeds weer kan ontstaan als je duidelijk wilt maken dat je een haagbeukhaag of een beukenhaag in je tuin hebt staan, doet niets onder voor de spraakverwarring rond de geranium.

 

Een geranium is een kuipplant en heeft als botanische naam Pelargonium. Een ooievaarsbek is een winterharde vaste plant met de botanische naam Geranium.

 

De beuk heeft als botanische naam Fagus sylvatica en is verkrijgbaar met rood blad en met (donker)groen blad. Het dode blad blijft tot in het voorjaar aan de takken zitten.

 

Een haagbeuk heeft als botanische naam Carpinus betulus en de bladkleur is heldergroen. Tijdens de winter verliest de haagbeuk de meeste blaadjes.

 

Zowel beuk als haagbeuk worden veel als haag aangeplant.

 

De verzorging van beide soorten als haag is min of meer hetzelfde. Het enige verschil is dat haagbeuk (Carpinus betulus) gaat bloeden als hij in het voorjaar (vóór de tweede helft van mei) wordt gesnoeid.

 

Een haag van zowel beuk als haagbeuk wordt eind mei, of begin juni (vóór de langste dag) gesnoeid. Omdat beide van origine als boom groeien, met een kale stam, is het belangrijk om de haag de eerste jaren steeds weer flink in hoogte in te korten. Het is een kwestie van ‘even flink’ zijn, maar hierdoor wordt het uitlopen aan de onderkant gestimuleerd, waardoor een mooie dichte haag ontstaat in de loop der jaren. Wanneer de haag niet steeds wordt getopt, ontstaan wiebelige, lange slungels op kale poten. De zijtakken worden ingekort om een bossige groei te stimuleren. Pas als de onderkant voldoende zijtakken heeft gemaakt, mag de haag de hoogte in. Snoei daarna jaarlijks, zowel in de breedte als in de hoogte de helft van de nieuwe groei weg, tot het gewenste formaat is bereikt.

 

Geef de haag direct na het snoeien in mei of juni, een bemesting met Culterra in een dosering zoals aangegeven op de verpakking en geef aansluitend ruim water. Jonge hagen hebben ook baat bij bemesting met een speciale meststof waaraan een schimmel is toegevoegd, die in symbiose leeft met de wortels. Dit helpt bij het goed aanslaan van de haag. Laat beukenblad altijd zoveel mogelijk onder de haag liggen, om dit proces nog te versterken.

 

Eind augustus of september kan de haag indien gewenst nog licht in vorm worden gesnoeid, om netjes de winter in te gaan. Aan het einde van de zomer wordt sterke snoei afgeraden. Snoeien doet groeien en de jonge scheuten die na een stevige snoeibeurt uitlopen, zullen niet meer voldoende afrijpen en daardoor in strenge winters doodvriezen. Om dezelfde reden wordt de haag dan ook niet meer bemest in de nazomer.

 

Zo kun je toch een aardige boom opzetten over hagen van beuk en hagen van haagbeuk.  

 

Eerder gepubliceerde tuintips:

Onkruid en het gazon na een zacht winter 

Rhododendrons

Maart, het is weer voorjaar !
Puur Natuur ?

Het Gazon na de Winter
Voorjaarsbemesting
De tuin komt nu echt tot leven
Kuipplanten, onkruid en de bemesting van bloembollen

Bemesting in juni.

Onkruid als indicator

Ziekten en plagen in het gazon

Samenwerking tussen plant en bodemleven

De mol of de regenworm

De tuin wordt winterklaar gemaakt

design by Culterra