nederlands   english
Culterra Tuintips
organische meststoffen voor consumenten
organische meststoffen voor professionals
het bedrijf culterra

 

Elke maand verzorgt Liesbeth Pilon voor Culterra een rubriek met wetenswaardigheden en tips over meststoffen en bemesting. Liesbeth Pilon is groenauteur en eigenaar van tuinboeken- bibliotheek De Boekentuin BV en mede-eigenaar en auteur van Groenkalender BV, dat onderhoudsplannen voor tuinen verzorgt, zowel in boekvorm als via internet.

Februari, PUUR NATUUR ?

 

Als je goed luistert, zou je het misschien bijna kunnen horen gonzen van de tips die tuinliefhebbers onderling met elkaar uitwisselen. Gelukkig is het in deze tips tegenwoordig ‘not done’ om de woorden ‘kunstmest’ en ‘bestrijdingsmiddelen’ openlijk en enthousiast te hanteren. We zijn het er met elkaar over eens dat natuur en milieu, ook bij het uitoefenen van onze liefhebberij, respect en bescherming verdienen. We kiezen voor organische meststoffen en zien erop toe dat overbemesting wordt voorkomen. We kiezen milieuvriendelijke middeltjes tegen ongewenste beestjes en hanteren daarvoor de noemer ‘gewasbescherming’, wat toch weer veel natuurvriendelijker klinkt dan ‘bestrijdingsmiddelen’.

 

Maar hoe natuurlijk kunnen we bezig zijn in de tuin? Hoe natuurlijk is de gemanipuleerde natuur in onze tuinen?

 

Zo hoorde ik eens iemand zeggen: “ik bemest mijn tuin niet, want dat gebeurt in de natuur ook niet”. Het lijkt misschien alsof deze tuinier heel natuurlijk bezig is in zijn tuin, maar die vlieger gaat niet helemaal op. In de vrije natuur lopen meer dieren (die af en toe eens wat laten vallen) dan in onze tuin. In de natuur worden niet in de loop van het seizoen bloemen geplukt, zaaddozen geoogst en ongewenste takken en stengels weggesnoeid en de grond wordt niet verstoord door het onkruidwieden. Ook al versnipperen we in het voorjaar de dode plantenresten en strooien dit tussen de planten, zal dit op den duur toch niet genoeg zijn voor de nieuwe groei. Waar een wilde-bloemen-weide alleen floreert op grond die verschraald is, doordat het maaisel steeds wordt afgevoerd, hebben de meeste andere planten in het voorjaar toch echt weer wat aanvullende voeding nodig. De door- of herbloeiers krijgen daarnaast ook graag nog een extra bemesting in juni, na de eerste hoofdbloei.

 

Ook de zo natuurlijke composthoop kan wel wat hulp gebruiken. Blad verteert bijvoorbeeld langzamer dan ander keukenafval. Om het composteringsproces te versnellen, moet er af en toe wat grond en kalk aan worden toegevoegd en liefst ook nog wat organische mest. Tussentijds moet de hoop regelmatig worden omgezet. Wanneer de composthoop in de winter niet is afgedekt, zullen waardevolle voedingstoffen uitspoelen als het veel regent. Als de composthoop in de zomer teveel uitdroogt, vertraagt dit het composteringsproces en zullen pissebedden en mieren er een prettig heenkomen vinden. Waar het composteren in de natuur vanzelf gaat, zullen wij dus ook de composthoop in onze eigen tuinen wat moeten manipuleren om er goede compost uit te kunnen halen.

 

Juist al deze klussen in de tuin maken ons tot tuinier. Zolang we de natuur maar op organische wijze manipuleren, zal het allemaal best goed komen. Voor de juiste organische producten voor een mooie tuin kunnen wij altijd bij Culterra terecht.

Eerder gepubliceerde tuintips:
Februari: Het Gazon na de Winter
Maart: Voorjaarsbemesting
April: De tuin komt nu echt tot leven
Mei: Kuipplanten, onkruid en de bemesting van bloembollen

Juni: Bemesting in juni.

Juli: Onkruid als indicator

Augustus: ziekten en plagen in het gazon

September: Samenwerking tussen plant en bodemleven

Oktober: De mol of de regenworm

November, de tuin wordt winterklaar gemaakt

design by Culterra