nederlands   english
Culterra Tuintips
organische meststoffen voor consumenten
organische meststoffen voor professionals
het bedrijf culterra

 

Elke maand verzorgt Liesbeth Pilon voor Culterra een rubriek met wetenswaardigheden en tips over meststoffen en bemesting. Liesbeth Pilon is groenauteur en eigenaar van tuinboeken- bibliotheek De Boekentuin BV en mede-eigenaar en auteur van Groenkalender BV, dat onderhoudsplannen voor tuinen verzorgt, zowel in boekvorm als via internet.

Maart, het is weer voorjaar!

 

Waar het zonnetje in maart soms nog wat waterig is, wordt dit ruimschoots goedgemaakt door de kleurige tapijten van bloeiende bolgewassen die de nog kale tuinen bedekken. De bloembollen die nu met hun frisse kleuren het tuinseizoen inluiden hebben zich voor deze bloei al opgeladen in het vorige jaar, door de bemesting die ze na de bloei hebben gekregen. Door het blad van de uitgebloeide bollen nog ca. zes weken na de bloei te laten staan, blijft de stofwisseling op gang en neemt de bol de voedingstoffen op die nodig zijn voor de bloei in het volgende voorjaar. Alleen op erg arme grond worden de bollen ook in maart nog van wat voeding voorzien.

 

Waar een teveel aan mest schadelijk kan zijn voor de planten in onze tuin, is een tekort aan voeding natuurlijk ook niet bevorderlijk voor een goede groei en bloei. De tekorten aan bepaalde voedingsstoffen zijn vrij makkelijk vast te stellen.

 

Stikstofgebrek(N) Wanneer er sprake is van stikstofgebrek, zijn de bladeren lichtgroen en verkleuren op langere termijn via geelgroen naar geel. Dit is het eerst zichtbaar bij de oudere bladeren. Ook blijft de groei achter en sterft de plant vaak al vroeg af. Bij bomen kunnen de bladeren soms te vroeg van de bomen vallen. Bij een zeer ernstig stikstofgebrek kunnen de bladeren een roodlila kleur krijgen.

 

Fosforgebrek (P) Door fosforgebrek blijft de groei achter en vertonen de bladeren vaak een starre bladstand. De bladeren zijn vrij donker van kleur en soms zijn paarsrode verkleuringen te zien aan de onderzijde van de bladeren.

 

Kaliumgebrek (K) Bij gebrek aan kalium zijn de planten slap en blijven vaak in groei achter. Oudere bladeren krijgen vergeelde en/of verdorde, omkrullende randen. Soms verschijnen bruine vlekken en zullen de bladeren volledig afsterven. Vruchten blijven kleiner en zijn vaak niet goed op kleur.

 

Het is dus belangrijk dat de juiste dosering wordt aangehouden als de tuin bemest wordt. Houd daarom altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking in de gaten en laat eens in de zoveel jaar een bodemtestje doen, om te zien of er ernstige afwijkingen zijn in de voedingstoestand van de grond. Wanneer dat het geval is, kan beter het bemestingsadvies in de uitslag van het bodemtestje worden aangehouden.

 

 

Eerder gepubliceerde tuintips:
Puur Natuur ?

Het Gazon na de Winter
Voorjaarsbemesting
De tuin komt nu echt tot leven
Kuipplanten, onkruid en de bemesting van bloembollen

Bemesting in juni.

Onkruid als indicator

Ziekten en plagen in het gazon

Samenwerking tussen plant en bodemleven

De mol of de regenworm

De tuin wordt winterklaar gemaakt

design by Culterra