nederlands   english
Culterra Tuintips
organische meststoffen voor consumenten
organische meststoffen voor professionals
het bedrijf culterra

 

Elke maand verzorgt Liesbeth Pilon voor Culterra een rubriek met wetenswaardigheden en tips over meststoffen en bemesting. Liesbeth Pilon is groenauteur en eigenaar van tuinboeken- bibliotheek De Boekentuin BV en mede-eigenaar en auteur van Groenkalender BV, dat onderhoudsplannen voor tuinen verzorgt, zowel in boekvorm als via internet.

RHODODENDRONS

 

Deze prachtige heesters met hun sterke, leerachtige bladeren kunnen heel oud worden en lijken de tand des tijds probleemloos te kunnen weerstaan. Toch zijn er wel een aantal voorwaarden voor een gezonde groei en bloei. De juiste standplaats en verzorging zijn hierop van invloed en helpen aantastingen te voorkomen.

 

Planten in de volle grond

Beste planttijd: eind voorjaar. Plant de Rhododendron niet te diep. Hij wortelt oppervlakkig en de wortels krijgen anders last van zuurstofgebrek. Zorg dat de bovenkant van de kluit net iets onder het grondoppervlak terechtkomt. Graaf een ruim plantgat, maak de zijkanten van het plantgat goed los met een riek en vul het op met de uitgeschepte grond, nadat deze vermengd is met bladaarde of speciale rhododendrongrond. Rhododendron vraagt een lichte, humeuze, goed doorlatende en vochthoudende grond met een pH-waarde van 5-6. Als de grond in uw tuin niet de juiste zuurgraad heeft en/of niet voldoende doorlatend is, ga dan als volgt te werk. Graaf de grond een halve meter af, spit de onderlaag goed door, breng daarop een drainagelaag van ca. 20 cm puin of grind aan en vul de rest aan met goede grond of speciale rhododendrongrond.

 

Planten in potten

Neem een pot die in diameter net iets groter is dan de kluit, maar niet te ondiep. De pot moet voorzien zijn van drainagegaten in de bodem. Plaats de pot op kleine pootjes, zodat overtollig water makkelijk weg kan lopen. Breng onderin de pot een drainagelaag aan van grind of potscherven. Niet te diep planten. Rhodo’s in potten hebben graag een plekje in de halfschaduw. Pot en wortelkluit moeten niet te warm worden in de zon! Dit veroorzaakt, net als stagnerend water, wortelrot. Bij strenge vorst gaat de pot naar binnen, of wordt ingepakt met stro en noppenfolie om te voorkomen dat de kluit bevriest. Geef regelmatig water, niet teveel en niet te weinig, omdat anders het blad geel wordt en de plant slecht groeit. Rhododendrons in potten kunnen het beste elk jaar worden verpot in verse grond.

 

Bemesten van Rhododendrons 

Rhododendrons in de volle grond worden zowel in april als in juni bemest met een universele meststof (zoals Culterra) of met speciale rhododendronmest in een dosering zoals op de verpakking is aangegeven. Rhododendrons in potten worden ook bemest met Culterra volgens het schema zoals aangegeven bij gebruik van Culterra voor potplanten.

 

Mulchen

Breng jaarlijks in maart een dun laagje bladaarde of speciale rhododendrongrond aan rond de voet van de plant. Dit voorkomt uitdroging van de oppervlakkig groeiende wortels,helpt onkruidgroei te voorkomen en houdt de wortels koel. De mulchlaag mag nooit te dik zijn, omdat de wortels dan te diep komen te liggen.

 

Bruine bladranden

Dit wordt meestal veroorzaakt door kaliumgebrek. Strooi in het voorjaar een bij voorkeur organische N-P-K meststof die het kaligebrek zo kan opheffen.

 

Bloemknoppen niet open

De bloemknoppen verdrogen en raken bedekt met een grijs schimmelpluis, met zwarte puntjes. De verdroogde knoppen blijven lang aan de plant zitten. Dit wordt veroorzaakt door een cicade die zijn eitjes in de bloemknoppen legt. Via de wondjes die daardoor ontstaan, heeft de schimmel een makkelijke invalspoort. De cicaden verschijnen tussen midden en eind zomer. Knoppen die zijn aangetast, moeten dus voor die tijd zijn verwijderd en verbrand, om zo de cyclus te doorbreken. De cicade kan eventueel worden bestreden met een milieuvriendelijke middel op basis van pyrethrum, maar dit is alleen maar nuttig als u de cicade ziet en dat is meestal niet het geval. Soms kunnen na een strenge winter ook bruine, verdroogde knoppen aan de rhododendron zitten, maar die zijn gewoon bevroren en verpulveren dan bij aanraking.

 

Geen bloei

Als de Rhododendron snel groeit, worden soms geen bloemknoppen aangelegd, totdat de groei afneemt. De aanleg van bloemknoppen kan gestimuleerd worden door de kluit rond te steken met een scherpe spade, net voor de langste dag (21 juni), op ongeveer 50 cm van de stam.

 

Geel blad

Kan veroorzaakt worden door slechte doorlatendheid van de grond, te diep planten of doordat de grond teveel kalk bevat en de zuurgraad dus niet geschikt is voor Rhododendrons.

 

Onkruid

Houd de grond onder de rhododendron goed onkruidvrij. Als een grote kluit onkruid wordt uitgetrokken, vul het gat dan weer op met grond, anders zullen de wortels uitdrogen.

 

Slechte groei

Controleer standplaats, bemesting en grondsoort. De Rhododendron heeft het niet goed naar zijn zin.

 

Wortelrot

Ontstaat op te natte en slecht doorlatende grond.

 

Eerder gepubliceerde tuintips:

Maart, het is weer voorjaar !
Puur Natuur ?

Het Gazon na de Winter
Voorjaarsbemesting
De tuin komt nu echt tot leven
Kuipplanten, onkruid en de bemesting van bloembollen

Bemesting in juni.

Onkruid als indicator

Ziekten en plagen in het gazon

Samenwerking tussen plant en bodemleven

De mol of de regenworm

De tuin wordt winterklaar gemaakt

design by Culterra