nederlands   english
Culterra Tuintips
organische meststoffen voor consumenten
organische meststoffen voor professionals
het bedrijf culterra

 

Elke maand verzorgt Liesbeth Pilon voor Culterra een rubriek met wetenswaardigheden en tips over meststoffen en bemesting. Liesbeth Pilon is groenauteur en eigenaar van tuinboeken- bibliotheek De Boekentuin BV en mede-eigenaar en auteur van Groenkalender BV, dat onderhoudsplannen voor tuinen verzorgt, zowel in boekvorm als via internet.

ONKRUID EN HET GAZON NA EEN ZACHTE WINTER

 

Een echte winter hebben we niet gehad. Wel viel er veel regen. Door de relatief hoge temperaturen groeide het gras wel door, maar was het meestal te nat om te maaien. In het voorjaarszonnetje kan het gazon er daardoor uitzien als een verwaarloosd stukje weiland. De hoogste tijd om de handen weer eens even uit de mouwen te steken.

 

Na een eerste maaibeurt op een hogere stand dan normaal, wordt de grasmat geverticuteerd en belucht. Het eerste aanzicht zal misschien niet hoopgevend zijn, maar met een juiste bemesting komt het ook dit jaar weer in orde.

 

Nu de grasmat er misschien wat haveloos bij ligt, is het vaak wel een goed moment om eens te kijken welke onkruiden er zich genesteld hebben. Deze kunnen ons veel vertellen over het gazon.

 

Duizendblad bijvoorbeeld is met zijn fijne, geveerde blaadjes en platliggende stengels een indicator voor arme en droge grond. Ook de Akkerleeuwenklauw heeft het hier naar zijn zin. Zelfs na een natte winter kan de bovenlaag van de grond droog zijn. Bijvoorbeeld op zandgrond, waar regen of sproeiwater al snel naar de diepere grondlagen verdwijnen. Het strooien van compost en het geven van een goede gazonbemesting kunnen de grasmat versterken en deze en andere gazon-onkruiden minder kans geven. Ook zullen mieren het minder naar hun zin hebben in een gazon waar humus aan is toegevoegd. Het gazon wordt daardoor te vochtig voor de beestjes om hun nesten te bouwen en ze zullen daar tot ons grote plezier een ander plekje voor moeten zoeken.

 

Ook in de vrij kale borders is onkruid nu nog makkelijk te herkennen. Het is namelijk in de meeste gevallen sterker dan de gewone vaste planten en heeft daardoor een voorsprong. Verwijder al het onkruid en controleer de vaste planten op onkruid in het hart van de plant. In het voorjaar is het nog makkelijk om de plant op te nemen en het onkruid uit de kluit te verwijderen.

 

Duizendblad: Gazononkruid in droge en arme grasmat. Bemesten en compost strooien.

 

Akkerleeuwenklauw: Gazononkruid in droge en arme grasmat. Bemesten en compost strooien.

 

Mieren in het gazon: Op droge, zanderige grond worden mieren uitgenodigd hun nesten in het gazon te bouwen. Door rijkelijk humus toe te voegen blijft de grond natter en zullen de mieren een ander plekje zoeken.

 

Eerder gepubliceerde tuintips:

Rhododendrons

Maart, het is weer voorjaar !
Puur Natuur ?

Het Gazon na de Winter
Voorjaarsbemesting
De tuin komt nu echt tot leven
Kuipplanten, onkruid en de bemesting van bloembollen

Bemesting in juni.

Onkruid als indicator

Ziekten en plagen in het gazon

Samenwerking tussen plant en bodemleven

De mol of de regenworm

De tuin wordt winterklaar gemaakt

design by Culterra