nederlands   english
Culterra Tuintips
organische meststoffen voor consumenten
organische meststoffen voor professionals
het bedrijf culterra

 

Elke maand verzorgt Liesbeth Pilon voor Culterra een rubriek met wetenswaardigheden en tips over meststoffen en bemesting. Liesbeth Pilon is groenauteur en eigenaar van tuinboeken- bibliotheek De Boekentuin BV en mede-eigenaar en auteur van Groenkalender BV, dat onderhoudsplannen voor tuinen verzorgt, zowel in boekvorm als via internet.


Augustus: ziekten en plagen in het gazon

 

Ooit werd mij de vraag gesteld of er ook een grassoort bestond die je niet hoefde te maaien, niet hoefde te bemesten en waar geen onkruid in kon groeien. Even dacht ik in de maling te worden genomen, maar de vraag bleek zeer serieus en kwam van een door grasproblemen ernstig geplaagde en inmiddels wanhopige tuinier. Bestrating of kunstgras aanleggen is hier natuurlijk de enige optie. Maar ja, wat kan er op tegen het koele gras onder een boom op een hete zomerdag?

 

Het gazon in onze tuin is per vierkante meter het goedkoopste in aanleg, maar het ‘duurste’ en samen met onkruid ook het ‘zuurste’ in onderhoud. In het groeiseizoen moet het gras één tot twee keer per week gemaaid worden, terwijl een goed gevulde border in de zomer op wat knipwerk hier en daar na, verder weinig onderhoud nodig heeft. Ook heesters en bomen vragen over het algemeen maar één of twee keer per jaar wat aandacht met het snoeiwerk en zijn verder onderhoudsvrij. Net als alle andere planten kan ook het gazon last hebben van ziekten en plagen, die vaak gerelateerd zijn aan bemesting en bodemgesteldheid, zoals bijvoorbeeld Sneeuwschimmel, Rooddraad en Sclerotina.

 

Een gezonde tuingrond met een evenwichtig bodemleven en een gerichte bemesting helpen dit soort aantastingen te voorkomen. Belangrijk in dit opzicht is dat kunstmest het bodemleven kan vernietigen of uit balans brengen, terwijl organische meststoffen een gezond bodemleven juist bevorderen.


Eerder gepubliceerde tuintips:
Februari: Het Gazon na de Winter
Maart: Voorjaarsbemesting
April: De tuin komt nu echt tot leven
Mei: Kuipplanten, onkruid en de bemesting van bloembollen

Juni: Bemesting in juni.

Juli: Onkruid als indicator

design by Culterra