nederlands   english
Culterra Tuintips
organische meststoffen voor consumenten
organische meststoffen voor professionals
het bedrijf culterra

 

Elke maand verzorgt Liesbeth Pilon voor Culterra een rubriek met wetenswaardigheden en tips over meststoffen en bemesting. Liesbeth Pilon is groenauteur en eigenaar van tuinboeken- bibliotheek De Boekentuin BV en mede-eigenaar en auteur van Groenkalender BV, dat onderhoudsplannen voor tuinen verzorgt, zowel in boekvorm als via internet.


September: Samenwerking tussen planten en bodemleven

 

Met behulp van zonlicht kunnen planten via hun bladeren water en koolzuur uit de omgeving opnemen en omzetten in koolhydraten en zuurstof. De koolhydraten worden voor een deel naar de wortels gepompt en voor een deel via de wortels afgegeven aan de bodem, waar zij tevens als voeding dienst doen voor bacteriën en schimmels, de zogenaamde micro-organismen.

 

Bacteriën en schimmels zorgen ervoor dat plantaardig en dierlijk materiaal in de bodem wordt afgebroken. De door bacteriën afgescheiden enzymen zorgen ervoor dat voedsel en zuurstof in de grond oplosbaar worden, zodat de planten het kunnen opnemen. Ook schimmels hebben een belangrijke rol in het verteringsproces, omdat zij als enige in staat zijn om houtstof en celstof te verteren.

 

Sommige schimmels leven in symbiose met de wortels van bepaalde gewassen. De struik of boom levert via zijn wortels koolhydraten aan de schimmel en de schimmel levert water, met daarin opgeloste voedingszouten aan de struik of boom. Schimmels dienen op hun beurt weer als voedingsbron voor bacteriën.

 

Naast schimmels en bacteriën (micro-organismen) is het voor een gezonde grond nodig dat er ook macro-organismen aanwezig zijn. Deze bodemdiertjes van 0,5 mm en groter, bijvoorbeeld regenwormen, eten voortdurend en scheiden vervolgens bepaalde stoffen af. Zij zorgen ervoor dat de organische stoffen in kleinere stukjes worden verdeeld, waardoor ze beter zijn op te nemen voor de schimmels en bacteriën.

 

Bacteriën en schimmels zijn onmisbaar als een plant gezonde voeding uit de grond wil halen. Wanneer de balans tussen micro- en macro-organismen verstoord is, of niet in voldoende mate aanwezig, dan doen de planten het dus niet goed.

 

Het strooien van kunstmest is hier een grote boosdoener. Kunstmest kan het bodemleven ernstig verstoren of vernietigen en wanneer te grote hoeveelheden worden toegevoegd kunnen de planten verbrandingsverschijnselen vertonen. Gebruik daarom altijd organische producten voor de bemesting van uw tuin.


Eerder gepubliceerde tuintips:
Februari: Het Gazon na de Winter
Maart: Voorjaarsbemesting
April: De tuin komt nu echt tot leven
Mei: Kuipplanten, onkruid en de bemesting van bloembollen

Juni: Bemesting in juni.

Juli: Onkruid als indicator

Augustus: ziekten en plagen in het gazon

design by Culterra