nederlands   english
Culterra Tuintips
organische meststoffen voor consumenten
organische meststoffen voor professionals
het bedrijf culterra

 

Elke maand verzorgt Liesbeth Pilon voor Culterra een rubriek met wetenswaardigheden en tips over meststoffen en bemesting. Liesbeth Pilon is groenauteur en eigenaar van tuinboeken- bibliotheek De Boekentuin BV en mede-eigenaar en auteur van Groenkalender BV, dat onderhoudsplannen voor tuinen verzorgt, zowel in boekvorm als via internet.


Oktober:  De mol of de regenworm

 

Een krioelende hoop regenwormen zal de meesten van ons de eetlust doen vergaan, laat staan dat wij het druk hebben met het voedsel dat de regenworm zelf nodig heeft. Toch is het belangrijk, wanneer we een mooie tuin willen hebben, om hier even bij stil te staan.

 

De regenworm vervult namelijk een belangrijke rol in het theater van het bodemleven. Wormen trekken blaadjes en humusdeeltjes de grond in. Door de gaatjes zie zij maken komt er meer water en zuurstof in de grond. Hun uitwerpselen dienen als voer voor bacteriën en schimmels. De slijmlaag aan de buitenkant van de regenworm blijft achter in het tunneltje wat hij maakt en wordt gegeten door de bacteriën. Wanneer de grond veel humus bevat, leven er veel schimmels, bacteriën en bodemdiertjes, zoals regenwormen, in. Bij een goed evenwicht houdt deze complexe samenleving de grond gezond.

 

Kunstmest voegt geen humus toe aan de bodem en verbrandt zelfs organische stof, waardoor in de loop der jaren het gehalte aan organische stof in de grond kan afnemen. Daarnaast bestaat kunstmest uit zouten die alle bacteriën en schimmels doden.

 

Vele tientallen jaren geleden kon het antwoord op de vraag ‘wat doe ik tegen mollen in mijn gazon’ nog luiden: “strooi maar kunstmest, dan verdwijnen de regenwormen en hebben de mollen er niets meer te zoeken”. Gelukkig weten we tegenwoordig beter. Het gebruik van kunstmest kan het bodemleven ernstig verstoren, of zelfs vernietigen en is daarom sterk af te raden. Een goed uitgebalanceerde organische bemesting en humus is wat de regenworm graag eet. En die kruimelige hoopjes wormenaarde op het gazon? Die vegen we met een hark tussen de grassprietjes, met dank aan de regenworm!

 

Eerder gepubliceerde tuintips:
Februari: Het Gazon na de Winter
Maart: Voorjaarsbemesting
April: De tuin komt nu echt tot leven
Mei: Kuipplanten, onkruid en de bemesting van bloembollen

Juni: Bemesting in juni.

Juli: Onkruid als indicator

Augustus: ziekten en plagen in het gazon

September: Samenwerking tussen plant en bodemleven

design by Culterra