nederlands   english
Culterra Tuintips
organische meststoffen voor consumenten
organische meststoffen voor professionals
het bedrijf culterra

 

Elke maand verzorgt Liesbeth Pilon voor Culterra een rubriek met wetenswaardigheden en tips over meststoffen en bemesting. Liesbeth Pilon is groenauteur en eigenaar van tuinboeken- bibliotheek De Boekentuin BV en mede-eigenaar en auteur van Groenkalender BV, dat onderhoudsplannen voor tuinen verzorgt, zowel in boekvorm als via internet.


November, de tuin wordt winterklaar gemaakt

 

Het was een bijzonder tuinjaar, het jaar 2006. Een zeer hete en droge julimaand, gevolgd door een kletsnatte augustusmaand en daarna een prachtige septembermaand met groeizaam weer. Door de enorme hoeveelheden water in augustus toonden sommige planten gebreksverschijnselen. De bladeren werden geel bij gebrek aan voeding, omdat veel meststoffen wegspoelden. Desondanks moet er zo laat in het seizoen niet meer bijgemest worden. De bemesting zet de planten namelijk aan tot groei en zeker bij heesters is dit zinloos, want de jonge uitlopers die zo laat in het seizoen nog gevormd worden, zullen niet meer afrijpen voordat de winter invalt en daardoor niet sterk genoeg zijn om een periode met vorst te doorstaan. Ook voor de andere planten geldt, dat ze zich moeten voorbereiden op een rustperiode, voordat de vorst invalt.

 

Door in november nog een keertje onkruid te wieden, wordt veel werk in het voorjaar voorkomen. Na het onkruidwieden kan de kale grond tussen de planten worden bedekt met een mulchlaag. Op zandgrond kan deze wat dikker (ca. 10 cm) zijn dan op kleigrond (5 cm). Pas het materiaal van de mulchlaag aan bij de door de planten gewenste zuurgraad van de grond. Compost is bijvoorbeeld van zichzelf licht kalkhoudend. Bladaarde en turf zijn voorbeelden van zure mulchmaterialen. Kwetsbare planten kunnen worden beschermd door een laagje stro of afgevallen bladeren rond de voet te leggen, die met wat coniferentakken op hun plek worden gehouden. Knip de vaste planten pas in het voorjaar af. Wanneer dat in november zou worden gedaan, kunnen de holle stelen vol water lopen en wanneer het vriest, kan daardoor de vorst doordringen tot in de kluit, waardoor het risico bestaat dat de plant de winter niet goed doorkomt. Pas in het voorjaar worden de oude en verdroogde plantendelen afgeknipt en versnipperd tussen de planten gestrooid.

 

Mulchlaag: Een laag van organisch materiaal, bijvoorbeeld compost, bladaarde, turf, cacaodoppen, stro, gras, schorssnipper. Een mulchlaag werkt bodemverbeterend en helpt erosie te voorkomen.

Eerder gepubliceerde tuintips:
Februari: Het Gazon na de Winter
Maart: Voorjaarsbemesting
April: De tuin komt nu echt tot leven
Mei: Kuipplanten, onkruid en de bemesting van bloembollen

Juni: Bemesting in juni.

Juli: Onkruid als indicator

Augustus: ziekten en plagen in het gazon

September: Samenwerking tussen plant en bodemleven

Oktober: De mol of de regenworm

design by Culterra